Het is nog altijd koud hier in België, en de vogeltjes zijn hun buikjes nog altijd aan het vol eten aan de oneindige hoeveelheid zaadjes die wij hun voeren. Toen ik ze voerde vroeg ik me af waarom we eigenlijk deze lekkere zaadjes weggeven en die vogels lui laten worden? Waarom kunnen we dit zelf niet opeten? Niet enkel getoost op salades maar ook verwerkt in een goed zuurdesembrood deeg. Dankzij Mr. Hamelman’s boek vond ik een formule die ik een beetje gewijzigd heb naar mijn eigen zin.

Baked sunflower rye bread

Baked sunflower rye bread

Het is geen zwaar rogge brood aangezien de zonnebloem zaadjes het deeg ook meer naar beneden halen bij het rijzen. Het is ongeveer 30% volkoren rogge, de rest is witte tarwebloem. Dit kan natuurlijk ook altijd vervangen worden door spelt bloem, zolang het maar niet volkoren is. De foto’s duiden ook aan dat het brood heel goed gerezen is – ook dankzij mijn zeer actieve rogge desem starter.

Het recept

Zuurdesem

 • 200gr volrogge meel
 • 160gr water
 • 10gr rogge starter op 100% hydratatie

Zoals je misschien al merkt, is dit een relatief lage hoeveelheid starter vergeleken met andere broden. Ik was een beetje bezorgd dat de gistcellen misschien niet genoeg tijd zouden hebben om het brood te doen rijzen, maar dat was ongegrond. Ik heb het desem dan ook 15 uur laten wachten op de keukentafel.

Soaker

 • 167gr rogge vlokken (zoals muesli) – Ik had er geen op dat moment dus heb havervlokken gebruikt
 • 167gr water

ALs je vlokken gebruikt dit niet heel zacht zijn kan je altijd kokend water gebruiken in de plaats. Havervlokken zijn heel plakkerig maar zorgen ervoor dat het brood extra lang zacht/”vochtig” blijft. Natuurlijk is het ook weer een ingrediënt dat extra gewicht met zich mee brengt (vlokken kunnen niet rijzen, gekweekte CO2 bubbels door de gistcellen kunnen hier niet in gevangen worden).

Einddeeg

 • 633gr witte tarwe bloem
 • 150gr geroosterde zonnebloempitten
 • 470gr water
 • 20gr grof zeezout
 • 2 theelepels moutstroop
 • sourdough & soaker

Opmerkingen

_MG_8194.JPG

Wat zijn de aangenomen rijstijden??

Ongeveer hetzelfde als ik aanhoud voor mijn dagelijks brood. Ik heb deze keer geprobeerd een bulk fermentatie van 3 uren aan te houden in plaats van slechts twee, en een tweede rijstijd van 5 uur in de frigo. De tweede rijstijd is een beetje aan de lage kant gezien de koude temperatuur dus heb ik het 1 tot 2 uur laten opwarmen voordat het brood de oven in ging. Normaal gezien gaat het altijd direct vanuit de frigo de oven in.

What is er zo typisch aan dit brood?

‘k Vond het brood heel smakelijk zijn dankzij de geroosterde pitten. Ik denk dat niet geroosterde zonnebloempitten de smaak van een sneetje brood veel milder gemaakt zou hebben als je dat zou willen. Ik hou van de combinatie van het lekker zurige rogge met pitjes! De volgende keer dat ik een gewoon rogge zuurdesembrood bak ga ik de aanwezigheid van de zaadjes missen denk ik.

Het brood is heel goed gerezen in de oven dankzij de relatief hoge aanwezigheid van bloem maar ook dankzij de juiste hoeveelheid desem en de gewijzigde rijstijd. Zeker iets om meer mee te experimenteren de volgende keren!

_MG_8190.JPG

Ook gepubliceerd op YeastSpotting.

Geschreven voor Red Zuurdesem door Wouter .