Een lokaal bakevenement was georganiseerd door de stad Hasselt, waarin deelnemers *eender wat* konden bakken dat gemaakt was met lokale ingrediënten. Voor mij betekende dat natuurlijk zuurdesem broden bakken. Er waren 12 deelnemers in totaal, waarvan iedereen behalve mij zoetigheden gebakken hadden – van cakes tot muffins, enorm groot en lekker uitziende taarten en zo verder. De winnaar kreeg een kookworkshop voor twee personen gegeven door een bekende chef. Het was heel plezant om mee de doen maar natuurlijk wint zoet gebak altijd over iets klassieker als brood.

Dat maakte eigenlijk helemaal niet uit, mijn hoofddoel om mee te doen aan de wedstrijd was louter en alleen om zuurdesembrood wat populairder te maken en te laten zien dat eender wie dit zelf kan bakken! En ik maak mezelf blij door te denken dat ik in die opzet wel geslaagd ben – mensen die geïnteresseerd waren in het brood, toonden ook veel interesse in de manier waarop het gemaakt was.

De gebakken broden – de recepten

De foto toont drie verschillende broden die gebakken waren. Hier zijn de recepten en de links naar meer informatie daarover:

  1. Vermont zuurdesem van Mr. Hamelman’s “BREAD” boek – een klassieker. (de twee grote broden links en rechtsboven)
  2. Gezond Duits rogge boerenbrood van “Local Breads” met alle kruiden  (het rond brood beneden rechts, het donkere)
  3. Pain au Levain met een “stijve” zuurdesemstarter van “Local Breads”. (De 3 kleine bâtards)

Ik heb zuurdesem – wat nu?

Proficiat! Aan de slag ermee! Hier zijn enkele interessante artikels die je begeleiden bij het bakken van je eerste zuurdesembroodje:

  1. Een kort overzicht rond zuurdesembrood bakken
  2. Mijn dagelijks brood bakken: een gedetailleerd verslag

thuisbak broden

De gebakken broden voor de wedstrijd

Geschreven voor Red Zuurdesem door Wouter .