Vrolijk pasen met dit verrijkt paasbrood!

Onze collega’s bij The Weekend Bakery hebben een leuk ogend kerststol recept gepost dat ik vergeten ben tijdens de drukke kerst- en nieuwjaarsperiode. Maar niet getreurd, in onze regio hebben we ook een speciaal fruitig paasbrood voor de paas dagen. Het bevat een hoop gedroogde vruchten en is “fruity” door de aanwezigheid van citrusschillen.

Sinds het recept dat ik gebruikt heb ongeveer hetzelfde is als dat van the weekend bakery zal ik het niet herhalen hier. Klik op de bovenstaande link om het recept te pakken te krijgen. Het is een verrijkt brood, dat wil zeggen toegevoegde vetten en eieren in het deeg. Het heeft inderdaad 40gr extra boter en een eigeel nodig. Het toevoegen van vetten aan brooddeeg maakt extra mixen een vereiste om genoeg gluten te kunnen ontwikkelen.

Verrijkte broden (niet veel anders dan croissants) hebben ook een extra rijs “punch” nodig door de aanwezigheid van zware ingrediënten. Daardoor wordt er meer gist gebruikt dan normaal. Ik heb hier dan ook een zuurdesemstarter van 70gr toegevoegd:

  • 25gr witte bloem
  • 25gr water
  • 20gr 100% hydratatie witte desem starter

Laat de desem gedurende de nacht rijzen (de keukentempreatuur hier is 19°C ’s nachts en de desem deed er in het totaal 10 uur over).

Hoe verkrijg je die bruine korst?

Bestrijk de korst met gesmolten boter zodra het brood uit de oven komt. Geen eieren zijn geklutst tijdens deze stage!

_MG_8556.JPG _MG_8559.JPG

Variaties

  1. Gebruik gesuikerde gedroogde fruit stukjes: ik heb bijvoorbeeld dadels toegevoegd.
  2. Als je niet van die citroenachtige smaak houdt kan je altijd de citroenschillen vervangen door iets anders. Of maak het kruidig met kaneel!
  3. Marsepijn kan heel zoet zijn. Ik denk dat ik het brood even lekker zou vinden zonder.

_MG_8561
Happy easter!

Geschreven voor Red Zuurdesem door Wouter .