1/2016 – Verrijkt deeg in broodbak machine

Verrijkt deeg in broodbak machine

Gelieve eerst het origineel recept zeer aandachtig te bestuderen.

Aangezien dit type deeg zeer goed en evenredig gekneed moet worden, kunnen we dat klusje zeer makkelijk aan het broodbak machine over laten. De kneedprogramma’s zijn meestal redelijk lang en overkneden is zo goed als onmogelijk met een kleine kneedhaak.

“Overkneden” betekent dat je met een snelle kneder, zoals een spiraalkneder, het deeg helemaal “stuk” kan kneden door er té veel gluten in te brengen. De temperatuur van het deeg stijgt dan makkelijk 1°C per minuut op zo’n snelheden. Dit kan voorkomen in professionele Kitchen Aid machines en snelkneders die bakkers hanteren. Daarom wordt er dan koude melk in gedaan, om die stijging in temperatuur tegen te gaan.

In ieder geval hoef je je daar geen zorgen over te maken thuis wanneer het deeg in het broodbak machine gekneed wordt.

Afbakken in het machine is niet aangeraden omdat het rijsprogramma helaas te kort is, en het incorporeren van de marsepein en de juiste vorm geven natuurlijk moeilijker gaat. Het is ook niet zo eenvoudig om direct na het bakken het brood in te strijken met boter aangezien het zou moeten afkoelen voordat men het uit het bakblik haalt.

Dat betekent niet dat dit onmogelijk is, maar er wordt aangeraden om het origineel recept te volgen en enkel je machine te gebruiken om te kneden.