Aardappel focaccia

[potato focaccia][1]
een paar stukken aardappel focaccia

Hoe veelzijdig kan een brood recept zijn? Volgens Chad Robertson’s “Tartine Bread” boek, heel veelzijdig. Goed brooddeeg kan in geen tijd omgetoverd worden tot een pizza, een focaccia, of zelfs een croissant (met minimale aanpassingen ook een baguette). Hoe meer ik Tartine’s “basic country sourdough” recept probeer, hoe meer ik verliefd word op het hoge hydratatie niveau (nat, zacht deeg) en de lange fermenteer tijd (supervolle smaak). Het moet wel een van de beste broden zijn die ik de afgelopen maanden gebakt heb, misschien zelfs van het hele jaar.

Het brood recept zelf is zeer eenvoudig: 75% hydratatie, 10% volkoren, 20% preferement 50/50 zuurdesem, en een zeer lange fermentatie tijd (van minstens 4 uren in mijn keuken op 19-20°C) In plaats van shaping en een tweede rijs plaats je het deeg gewoon in een lage ovenschaal en zet je het in de frigo, tot een uur voor je wil bakken.

Je kan ook een reeds gerezen brood uit de frigo halen en het uitspreiden, dan smaakt het nog beter natuurlijk, maar dat had ik niet klaar staan.

  • 200gr zuurdesem (80gr water, 40gr volkoren meel, 40gr witte bloem, 40gr moeder starter)
  • 900gr witte bloem
  • 100gr volkoren meel
  • 15gr zout
  • 750gr water
potato focaccia
een paar stukken aardappel focaccia
In plaats van je vingers in het deeg te steken en olijfolie plus rozemarijn te gebruiken, leggen we dun gesneden stukjes aardappel bovenop de focaccia. Chad gebruikt grof zeezout om de aardappel stukjes te dehydrateren – zout trekt het vocht uit dingen. Laat de aardappel stukjes een halfuur uitlekken. Dan heb je tijd genoeg om zelf pesto te maken – ik heb bijvoorbeeld peterselie gebruikt in plaats van basilicum. Voeg wat meer olijfolie toe dan gewoon om de saus loperiger te maken en gooi alle aardappel schijfjes hierin. Meng goed en leg ze zo op de focaccia.

Bak de focaccia zo heet mogelijk in de oven – dit was voor mij 250°C, nog 10°C te laag volgens de aangeraden temperatuur in het boek. Het zal ongeveer 40 minuten duren voordat de korst bruin wordt. Tegen die tijd hebben de aardappelen tijd genoeg gehad om goed door te koken en een korstje te kweken en zo te veranderen in krokante chips, jummy!

_MG_8805.JPG _MG_8808.JPG _MG_8810.JPG

Nu zijn er nog twee mogelijkheden: je kan het serveren rechtstreeks vanuit de oven, of het laten afkoelen op een rek en dan pas snijden. Serveer met een beetje pesto en wat sla. Je kan de focaccia stukken ook in de lengte doorsnijden en zo een hoop machtige luchtbelletjes bloot leggen! Het ziet er goed uit en ruikt geweldig. Ik heb wel gemerkt dat vers gebakken zuurdesem niet zo sterk smaakt als een afgekoeld brood.
Volgende keer ga ik het proberen meer evenredig uit te sprijden op het bakblik, omdat hier onevenredig gerezen was in de oven. Dat heeft natuurlijk ook zijn charme!

Opgestuurd naar YeastSpotting.