Facebook lijkt op het eerste zicht een fantastisch systeem om een community op te bouwen. In 2013 richtte ik facebook.com/redzuurdesem op, waar af en toe foto’s werden gedeeld van versgebakken brood. Het was een leuke manier om mensen enthousiast te maken over zuurdesembrood, vóórdat deze website zelf veel tips en artikels bevatte.

Wat is er mis met Facebook?

Recente grote datalekken bewijzen dat het bedrijf Facebook puur uit is op winstmaximalisatie. Het kan hun geen zier schelen of je GSM-nummer plots op straat ligt: wij waren erbij…

Inloggen op Facebook om berichtjes na te kijken is voor mij al maanden een grote last. Bijkomend heb ik niet meer genoeg energie om te reageren op iedereen.

Ik merkte ook dat door voor een platform als Facebook te kiezen, ik een aantal broodbak enthousiastelingen ongewild uitsloot! Niet iedereen heeft een Facebook profiel, wat nodig is om op de redzuurdesem pagina berichtjes te plaatsen.

Vanwege Bovenstaande redenen besliste ik me volledig terug te trekken uit Facebook: inclusief Red Zuurdesem.

Zijn er alternatieven?

Ja! Ik host bijvoorbeeld mijn eigen Mastodon instance, een privacy-bewust sociaal platform waar je volledig zelf beslist wat er met je data gebeurt. Registreren is echter opnieuw nodig, en het platform kan verwarrend zijn voor nieuwkomers.

Daarom overwoog ik om een Red Zuurdesem nieuwsbrief op te stellen. Dat zou betekenen bedelen voor e-mail adressen en op semi-vaste tijdstippen info uitsturen - waar ik geen tijd noch de energie voor heb.

De eenvoudigste oplossing is gewoon directe, niet-verplichte e-mail communicatie. Zie de over pagina.

Hoe “volg” ik Red Zuurdesem nu?

Er zijn nog steeds leuke en eenvoudige manieren om met elkaar in contact te blijven. Een overzichtje:

Red Zuurdesem nieuwtjes volgen

  1. Abonneer je op de RSS Web Feed met je favoriete feed reader, zoals de gratis en open source NetNewsWire.
  2. Kom af en toe zelf eens een kijkje nemen op de website!

Reageren op artikels of vragen stellen

  1. Schrijf zelf een blog post met een link naar een Red Zuurdesem artikel, en gebruik het Pingback systeem van Wordpress of het Webmention systeem om een berichtje terug te sturen, dat automatisch verschijnt op deze site! Op die manier maken we reclame voor elkaar.
  2. Stuur gewoon een e-mail. Leuke vragen/opmerkingen worden gebundeld en gepubliceerd!

Bedankt voor jullie begrip.

Geschreven voor Red Zuurdesem door Wouter Groeneveld .