Het gemakkelijkste ooit: maak voordeeg. Klaar.

Soms zijn we een beetje lui. We houden van op voorhand te plannen, maar we zijn nog altijd lui. Dit recept is voor die persoon: je moet nog altijd 24 uur op voorhand plannen, maar daarna is het heel simpel: oven voorverwarmen, stukjes deeg van het voordeeg plukken en in pannenkoeken vormpjes duwen en in de oven smijten. Wat valt hier nog aan toe te voegen?

Als uw zuurdesem moeder starter zijn werk gedaan heeft zou de pannenkoek heel snel moeten “ploffen” in de oven. De enige vereisten hiervoor is: hoe heter de oven, hoe beter. Dit is zoals pizza bakken: het duurt slechts enkele minuutjes. Als je een baksteen hebt, des te beter.

Recept

Geïnspireerd door http://www.weekendbakery.com/posts/favorite-flatbreads-sourdough-pita/

  1. 400gr witte (tarwe-)bloem
  2. 100gr rogge bloem
  3. 40gr 100% rogge zuurdesemstarter
  4. 300gr water
  5. 10gr zee zout

Simpelweg alles mixen (niet eens veel kneden, gluten zullen vanzelf wel vormen). Doe dit 24 uur op voorhand, één dag dus. Het zou geen nat deeg moeten zijn zoals frans brood – je kan eventueel minder rogge of water gebruiken.

_MG_8813

Verdeel het deeg tot een 16-18tal deeg balletjes, afhankelijk van hoe groot je de pita broodjes wil hebben. Druk ze plat met de palm van je hand – zorg ervoor dat ze niet té dun zijn, een halve vinger dik ongeveer. Er moet nog een beetje lucht aanwezig zijn in het deeg zodat ze goed kunnen rijzen. Laad de broden in de voorverwarmde oven (250°C+) – als je geen baksteen hebt, gooi ze dan op een voorverwarmde bakplaat. Na een paar minuten wordt de bovenkant bruin en kan je de volgende lading bakken.

_MG_8814

Serveer met knoflook/chilli saus en wat geroosterde groenten zoals aubergines. Heerlijk!

Geschreven voor Red Zuurdesem door Wouter .