Het boek Red Zuurdesem is een zelfuitgegeven boek. Dit betekent dat er geen redactie of marketingteam aan de pas kwam bij het uitgeven ervan. Je zou denken dat dit ook kan betekenen dat het boek winstgevender kan zijn dan typische royalties van een auteur.

Dat is jammer genoeg onwaar. Brave New Books, de print service die ook de registratie van het boek in de Centrale Boekhandel systemen van de BeNeLux verzorgt, heeft sinds Augustus 2022 zijn prijzen verhoogt. De oorzaak? Algemene prijsstijging papier, energiekosten, etc.

Het boek kost €28,50. Vroeger kreeg ik €3,20 per verkocht boek, iets meer dan 11%. Dat op zich is al erg weinig. Nu krijg ik voor dezelfde kostprijs nog slechts €2,13 ofwel 7,5%.

Zevenenenhalf procent per boek. In een taartdiagram uitgedrukt is dat zoveel:

Wanneer ik Brave New Books contacteer en hun vraag waar de rest van die 92% naartoe gaat is het antwoord: “dat willen we niet meedelen”. Ik suggereerde om hier meer open over te communiceren. Het antwoord was:

Ik ben het niet met je eens dat wij moeten melden welk deel van de inkomsten naar welke partij gaat. Immers, wanneer je een tube tandpasta koopt in de supermarkt, weet je ook niet precies welk deel daarvan naar de producent of naar de retailer, of misschien een derde partij dat een deelbelang heeft in het product.

Inderdaad, en dat is misschien ook een enorm groot probleem voor de consument: die kan momenteel in de supermarkt onmogelijk een doordachte beslissing maken op basis van de prijs en wat er precies naar waar gaat. Brave New Books stelde voor dat ik de prijs gewoon optrok van 28 naar bijvoorbeeld 32 EUR. Dit lost het niet op: mijn aandeel was dan nog steeds minder dan 11%! Bovendien is dan de consument weer de dupe.

Ik heb daarom besloten om een digitale versie van het boek gratis beschikbaar te stellen: download de PDF hier.

Je kan mijn werk steunen via Paypal of via Ko-Fi. In beide gevallen ga ik meer verdienen dan de verkoop van één boek…

Als je nog steeds de papieren versie wenst aan te kopen: geweldig, ook bedankt!

Geschreven voor Red Zuurdesem door Wouter Groeneveld .