10/2015 – gist en desem in bakmachine

In je broodbakmachine…

De manier van werken voor deze Desem Doos is ideaal voor je broodbakmachine. Je kan werken op dezelfde manier als je altijd al werkt met je machine – je voegt enkel als leuk extraatje het desem voordeeg toe net voor het kneedproces begint en klaar is kees! Het hoofdrecept vereist geen enkele aanpassing, lees dit dus eerst zorgvuldig na.

Voor de volledigheid is hier het recept nog eens:

Recept

ingrediënt percentage gewicht voor 3 bâtards
tarwebloem 100% 350gr
volkoren tarwemeel 20% 100gr
water 54% 270gr
zout 2% 10gr
gedroogde gist 0.5% 2.5gr (+/1 1 theelepel)
voordeeg 20% @ 100% hydratatie 100gr

(Zie “hoe gebruik en lees ik een recept” als je niet weet wat de percentages zijn)

Omdat broodbakmachines enorm variëren in baktijd en manier van kneden is het moeilijk om een generiek recept mee te leveren dat overal zal werken. De hoeveelheid water kan te veel of te weinig zijn, hou er dus rekening mee dat je tijdens het kneden misschien zal moeten ingrijpen. Dit kan je makkelijk doen door tijdens het kneden af en toe het deksel open te zetten en even te kijken, en zelfs te voelen aan je deeg.
Door de verkorte rijs- en baktijd kan het ook zijn dat je meer gist nodig hebt dan in het hoofdrecept. Gebruik wat jij gewoon bent voor een brood van 500gr: als dat één theelepel gist is, gebruik dan dat. Als dat meer of minder is, gebruik dan dat. Het voordeeg zelf zal weinig verschil maken in rijzen, maar meer in smaak. Ook al kan je niet verwachten dat de smaak hetzelfde resultaat zal hebben als het hoofdrecept, waar men zelf kan bepalen hoe lang het deeg rijst en dus in smaak ontwikkelt.

Een goed gerezen brood

Een goed gerezen brood, gebakken in het machine!

Kan ik ook hier mijn rijsdoek gebruiken?

Dat kan, maar dat is nutteloos: zo’n doek wordt gebruikt om je deeg te ondersteunen tijdens het rijzen, zodat het geen structuur verliest. Denk maar aan fragiele nattere baguette degen. Dat is nodig als je rechtstreeks op steen bakt – wat in een machine nooit het geval is.
Wat wel mogelijk is, is het deeg laten kneden door je broodbakmachine, het er dan uit te halen en te vormen zoals het hoofdrecept en vanaf dan zelf bakken in de oven.

Mijn brood is niet zo mooi gerezen! 

Tips om beter te bakken met het broodbakmachine kan je hier terugvinden.

Ik wil eens zonder gist in mijn broodbakmachine werken, kan dat?

Lees hier meer over in het artikel dat bij Desem Doos 2 – uitgesteld bakken met broodbakmachine geleverd werd.