Wat je ook doet na het bakken van zuurdesem brood, gooi geen overschotjes van je desem weg! Het gefermenteerd deeg is van onschatbare waarde als je wat ad-hoc zoetig bakken leuk vindt. Het kan direct omgetoverd worden in pannenkoeken, of je kan er met een nachtje fermenteren heerlijke wafels van maken. De luchtige textuur van een Brusselse Wafel past perfect bij de typische “gaatjes” van de wilde bacteriën van zuurdesem.
Brusselse Wafels
Start de avond voordat je van plan bent om het wafelijzer boven te halen. Het proces is in essentie hetzelfde als een perferment maken voor je brood. Behalve dat het deeg natuurlijk rijker is: boter, melk en ja, eieren.
Dit maakt ongeveer 16 wafels:
- 250gr witte (tarwe-)bloem
- 40gr actieve zuurdesemstarter
- 500gr volle melk of 250gr melk, 250gr water (maakt ze lichter)
- 100gr gesmolten boter
- 2 eieren
- 1tl zout
- optioneel: vanille suiker
Mix alles samen behalve de eieren en het zout. Laat dit 12h staan op de keukentafel en mix daarna de eieren en het zout doorheen het beslag. Gebruik een pollepel om het loperig beslag in het hete wafelijzer te gieten. Ja het is normaal dat het heel loperig is – ik paniekeerde ook eerst. Vanille wafels (of “Luikse”) zijn veel dikker, dat is bijna kneedbaar. En ook veel ongezonder…
Zuurdesem pannenkoeken
Ik hou van pannenkoeken. Je kan er zoveel mee doen. Wil je een veganistische pannenkoek? gebruik amandelmelk. Wil je een gluten vrije pannenkoek? Gebruik gemalen amandelen als bloem, of boekweit. Of de helft boekweit. Wat jij wil, het is allemaal mogelijk.
Hoe maak je zuurdesem pannenkoeken? Heel simpel. Gebruik het overschotje aan gefermenteerd deeg, voeg melk en eieren toe (en misschien bloem als het te nat is), klaar. Laat het bakken starten!
Basisrecept
- 500ml “melk” (koe-, soya-, amandel-, …)
- 200gr eender welk type bloem (Je kan zelf-rijzende gebruiken, of niet… pannenkoeken zijn plat en je gebruikt al desem dus dat maakt weinig uit)
- 2 eieren
- 1/2 theelepel zout
- optioneel: 2 theelepels vanille suiker
De basisverhouding is 100gr bloem = 1 ei.
Ik hou persoonlijk van de amandelmelk pannenkoeken, omdat die melk eigenlijk water is maakt het heel veel gaatjes in de koeken als je een superhete koekepan hebt (verdampt sneller).